Is er voor onderwijsondersteunend personeel een subsidie om leraar te worden?

In het kort

Voor onderwijsondersteunend personeel (zoals onderwijsassistenten en leraarondersteuners) in het po en vo is er de Subsidieregeling onderwijspersoneel opleiding tot leraar voor OOP’ers die zich willen laten omscholen tot leraar.

Is er voor onderwijsondersteunend personeel een subsidie om leraar te worden?

Werk je als onderwijsassistent of in een andere onderwijsondersteunende functie en wil jij je graag laten omscholen tot leraar? Hiervoor is een speciale subsidie beschikbaar die jouw schoolbestuur kan aanvragen. Je leest alles over de inhoud, aanvraag en voorwaarden in dit artikel.

Wie kan gebruik maken van de Subsidieregeling onderwijspersoneel opleiding tot leraar? 

Onderwijsondersteuners (OOP) op een basisschool of middelbare school die een lerarenopleiding willen volgen, kunnen in aanmerking komen voor de Subsidieregeling onderwijspersoneel opleiding tot leraar. Deze bestaat dus zowel voor het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs. Het is niet wettelijk vastgelegd hoe groot de omvang van je aanstelling als onderwijsondersteunend personeelslid moet zijn.

Voorheen bestond deze subsidie alleen voor onderwijsassistenten in het primair onderwijs die de pabo gingen doen. De subsidie had toen de naam Subsidieregeling onderwijsassistent opleidingen tot leraar. Sinds 30 mei 2023 is deze subsidie uitgebreid, en geldt hij voor onderwijsassistenten en leraarondersteuners in het primair onderwijs én voor werknemers in alle OOP-functies binnen het voortgezet onderwijs die een bekostigde lerarenopleiding volgen.

Wat houdt de Subsidieregeling onderwijspersoneel opleiding tot leraar in?

Je krijgt voor vier studiejaren subsidie waarmee de school jouw studiekosten en studieverlof mag betalen. Vier jaar is de reguliere tijd van een pabo-opleiding of tweedegraads lerarenopleiding. De school krijgt hiervoor € 5.000,- per studiejaar, wat dus in totaal neerkomt op € 20.000,- als voor jou de reguliere duur van de lerarenopleiding geldt. Het schoolbestuur van de school waar jij een aanstelling hebt, vraagt de subsidie aan bij DUS-i en beheert het geld van deze subsidie. Je sluit een overeenkomst met de school waar je werkt met daarin afspraken over de subsidie en kosten die daarbuiten vallen.

Heb ik automatisch recht op deze subsidieregeling wanneer de school hem heeft aangevraagd?

Nee, dat ligt aan de hoeveelheid aanvragen en wanneer deze aanvragen zijn ingediend. Er is namelijk per jaar een vast bedrag beschikbaar voor alle aanvragen in totaal. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld. Val je buiten de boot omdat het budget van jouw aanvraagperiode al is bereikt? Dan schuift je aanvraag automatisch door naar de volgende aanvraagperiode.

Let op! In het primair onderwijs kan deze subsidie per bevoegd gezag of samenwerkingsverband voor maximaal drie onderwijsondersteuners worden aangevraagd. In het voortgezet onderwijs geldt er geen maximum. Op de website van DUS-i lees je meer over de voorwaarden van deze regeling.

Wanneer kan de subsidie aangevraagd worden?

Voor het kalenderjaar 2024 loopt de aanvraagperiode voor deze regeling voor het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs van 1 januari 2024 tot en met 15 oktober 2024. De subsidie wordt niet met terugwerkende kracht uitbetaald.

Zijn er ook nog andere subsidieregelingen waar ik gebruik van kan maken?

Wie minimaal in het bezit is van een hbo-bachelordiploma zou ook het zij-instroomtraject kunnen overwegen. Dit is eveneens een gesubsidieerd traject. Voor deze en andere subsidieregelingen kun je dit artikel eens bekijken.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket