Leraar Engels worden in deeltijd: Thomas

Leraar Engels worden in deeltijd: Thomas  

Thomas van Essen woont in Nijmegen en is 32 jaar oud. Hij is bezig met een lerarenopleiding tot tweedegraads bevoegd docent Engels aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Hij volgt deze studie in deeltijd en combineert dit met een andere baan. Wil jij weten hoe Thomas deze overstap heeft gemaakt? Hieronder lees je zijn verhaal.

Hoe zag de aanloop naar jouw overstap naar het onderwijs eruit?

In december 2019 heb ik mijn baan als consultant bij een marktonderzoeksbureau opgezegd en heb ik de eerste drie maanden van 2020 een reis door Zuidoost-Azië gemaakt. Tijdens deze reis heb ik goed nagedacht over wat ik nou echt wilde gaan doen zodra ik weer terug zou zijn in Nederland. Omdat ik al langer speelde met de gedachte de overstap naar het onderwijs te maken, heb ik vlak voordat ik ging reizen een aantal lessen bijgewoond evenals zelf een gastles gegeven. Zowel in het voortgezet onderwijs als in het mbo. Dit beviel zo goed dat ik, bij terugkomst in Nederland, ervoor gekozen heb mij om te laten omscholen tot leraar. In eerste instantie wilde ik dit doen door middel van een zij-instroomtraject, waarbij je werken en leren combineert. Om mijn kansen op een baan te vergroten, heb ik uiteindelijk gekozen voor de deeltijdopleiding tot leraar Engels tweedegraads aan de HAN in Nijmegen. Doordat ik reeds in het bezit ben van een hbo-bachelor Communicatie kwam ik in aanmerking voor verkorting waardoor mijn opleiding 2.5 jaar duurt. Het studeren in deeltijd biedt mij bovendien de mogelijkheid parttime bij een andere werkgever te werken, om zo de financiële eindjes aan elkaar te knopen.

Hoe heb je je oriëntatie aangepakt?

Ik kom uit een echt onderwijsgezin, zowel mijn vader als mijn moeder hebben een onderwijsachtergrond. Daarbij heeft mijn vader destijds ook de overstap gemaakt van de commerciële wereld naar het onderwijs, rond dezelfde leeftijd nota bene. De appel valt dus niet ver van de boom. Hoewel ik vooraf dus al best goed geïnformeerd was, wilde ik toch graag zelf een aantal lessen bijwonen om te ervaren hoe het is om voor de klas te staan. 

Ik vond het belangrijk een zo compleet mogelijk beeld van het onderwijs te hebben, voordat ik definitief zou kiezen voor een baan als docent. Uiteindelijk heb ik, door mijn netwerk in te zetten, geregeld dat ik enkele lessen kon bijwonen en heb ik een gastles op het vmbo gegeven. Ook ben ik via mijn netwerk met een opleidingscoördinator en met een docent Engels binnen het voortgezet onderwijs in contact gekomen. Deze ervaringen en gesprekken hebben mij erg geholpen in mijn oriëntatieproces. Eenmaal overtuigd van de overstap, kwam het Onderwijsloket op mijn pad en heb ik mij na een uitgebreide intake bij de HAN aangemeld voor de opleiding tot tweedegraads bevoegd docent Engels.

Hoe heeft het Onderwijsloket je geholpen?

Toen ik eenmaal had besloten dat ik docent wilde worden, zat ik met een aantal belangrijke vragen. Dit had vooral betrekking op de praktische kant en het financiële plaatje. Het gesprek met een van de adviseurs van het Onderwijsloket heeft hierbij erg geholpen. Zo werd mij bijvoorbeeld al snel duidelijk welke vergoedingen vanuit de overheid bestaan, zoals de ‘tegemoetkoming leraren’ en het feit dat er in mijn specifieke geval sprake is van wettelijk collegegeld in plaats van instellingscollegegeld. Deze concrete informatie heeft mij erg geholpen een goede inschatting te maken van mijn financiële situatie tijdens mijn studie.

Hoe zijn jouw eerste weken als docent gegaan?

In februari van dit jaar ben ik begonnen met mijn eerste stage op het Helicon VMBO in Den Bosch, welke ik in april heb afgerond met een 8. Ik kijk hier met veel plezier op terug en heb erg veel geluk gehad met mijn werkplekbegeleider, die zelf al ruim 10 jaar als docent Engels voor de klas staat. Samen hebben we aan het begin duidelijke leerdoelen geformuleerd en hebben we het voorbereiden en geven van lessen langzaam opgebouwd.

Ik kan de eerste keer voor de klas nog goed herinneren. Want hoewel ik bij mijn vorige baan al voor veel groepen heb gestaan, moet ik eerlijk bekennen dat er toch wel sprake was van enige gezonde spanning. Ik vond het dan ook fantastisch om te merken dat het mij goed afging en ik in staat was de verbinding te maken met de leerlingen. Ik geniet van de energie en de echtheid van de doelgroep, het maakt het werk uitdagend en mooi. Het lukt mij nog prima om me te verplaatsen in en aan te sluiten op de belevingswereld van de leerlingen.

Mijn eerste stage heeft mij des te meer doen inzien dat het zijn van een goede docent een écht vak is. Er wordt nogal eens gedacht in stereotypen: de docent als ambtenaar met zijn luizenbaan en al zijn vakantiedagen. Maar het tegendeel is waar, het creëren van een veilig leerklimaat voor leerlingen waarin ze effectief kunnen leren is niet voor iedereen weggelegd. En begrijp mij niet verkeerd, dat is niet om mensen af te schrikken, het maakt het werk juist uitdagend en leuk. Het vraagt alleen wel om een aantal belangrijke competenties: pedagogisch, didactisch, organisatorisch maar bovenal interpersoonlijk. Je moet echt de verbinding kunnen maken en de passie voelen om jongeren te willen helpen bij hun ontwikkeling.

Ik ben erg blij met de weg die ik ben ingeslagen en sta nog steeds voor de volle 100% achter mijn keuze voor het onderwijs. Uiteraard valt er nog veel te leren, maar de eerste belangrijke stappen zijn gezet. Ik kijk er dan ook naar uit als docent Engels een belangrijk rol te spelen in de ontwikkeling van mijn toekomstige leerlingen!

De gouden tip van Thomas

Vooraf een dag(deel) meedraaien op een school is ontzettend waardevol in je oriëntatieproces. Probeer dit dan ook vooral te regelen! Ik kan me voorstellen dat je zonder ervaring in het onderwijs lastig kunt inschatten of het iets voor jou is. Ga gewoon een keer in je netwerk kijken of er een docent is bij wie je in de klas mag gaan zitten. Je weet nooit of je het echt leuk gaat vinden, maar je kunt je er wel zo goed mogelijk op voorbereiden.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket