Zo maak je gebruik van onze kennisbank

Welkom bij deze tutorial

We maken je graag wegwijs door onze kennisbank. Wat kun je hier allemaal vinden?
De kennisbank is gevuld met twee soorten items:

  1. Artikelen
  2. Vragen & Antwoorden

Hoe vind je het item dat je wilt lezen?

Afhankelijk van wat je zoekt en hoe je graag zoekt, zijn er vier verschillende manieren om een item te vinden. Hieronder worden deze manieren uiteengezet in de volgorde waarin je ze ook tegenkomt op de voorpagina van de kennisbank.

1. De zoekbalk

De zoekbalk kun je goed gebruiken als je gericht op zoek bent naar specifieke informatie:

In de zoekbalk voer je in waar je naar op zoek bent. Aan de rechterzijde kun je klikken op 'Resultaten voor' om aan te geven wat voor type item je wilt vinden. Zodra je begint te typen verschijnen de eerste zoekresultaten onder de zoekbalk. Je kunt direct op een van die resultaten klikken om bij dat item terecht te komen, of je klikt op 'Bekijk alle resultaten' om naar de zoekresultatenpagina te gaan met alle relevante items. Lees hier meer over hoe je de zoekresultatenpagina het beste kan gebruiken.

NB Deze zoekbalk op de voorpagina van de kennisbank en de zoekbalk die verschijnt als je klikt op "Zoeken" (in het menu bovenaan elke pagina), geven exact dezelfde resultaten.

2. Themapagina's

Als je jezelf verder wilt oriënteren, maar misschien geen specifieke vraag hebt, kun je gebruik maken van de zes themapagina's. Hierin staan de relevante artikelen binnen een bepaald thema voor jou gesorteerd.

Ik wil meer weten over...

De bovenstaande drie thema's verwijzen naar pagina's waarop wat meer uitleg wordt gegeven over bijvoorbeeld de 'Routes naar het leraarschap'. Op deze themapagina's wordt zowel algemene informatie gegeven, als gerichte informatie per onderwijssector: basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Deze pagina's zijn vooral handig als je nog niet precies weet in welke onderwijssector je graag zou willen werken, zodat je deze met elkaar kunt vergelijken.

Weet je wel al naar welke onderwijssector jouw voorkeur uitgaat dan kun je juist gebruik maken van de onderstaande drie thema-pagina's. Deze drie thema's verwijzen naar pagina's waarop meer informatie wordt gegeven over routes naar het leraarschap, functies in het onderwijs en praktische zaken pér onderwijssector, dus bijvoorbeeld specifieke informatie over werken in het voortgezet onderwijs. Deze pagina's zijn dus vooral handig als je aan het oriënteren bent binnen een specifieke onderwijssector.

Ik wil werken...

Voor alle zes de themapagina's geldt dat ze per tussenkopje de meest relevante artikelen tonen, plus een knop "Bekijk alle artikelen over ...". Als je op deze knop klikt, kom je op een zoekresultatenpagina uit waarop alle relevante artikelen staan gesorteerd die horen bij het onderwerp van dat specifieke tussenkopje. Lees hier meer over hoe je de zoekresultatenpagina het beste kan gebruiken.

Onderaan elke themapagina vind je ook een selectie van 'Persoonlijke verhalen' die passen bij het thema. Voor als je meer wilt weten over hoe anderen een overstap naar het onderwijs hebben ervaren. 

3. Uitgelichte artikelen

In de carrousel met uitgelichte artikelen vind je een selectie aan artikelen die voor jou zijn uitgelicht, om jou snel bij een specifiek artikel te laten uitkomen. Je kunt ook doorklikken op 'Bekijk alle artikelen' waarbij je uitkomt op een zoekresultatenpagina met alle artikelen uit de kennisbank. 

4. Vraag & antwoord

Onderaan de voorpagina van de kennisbank en onderaan elke themapagina staan 'Vraag & antwoord-kaarten' per categorie gesorteerd. Hierin kun je snel een beknopt antwoord vinden op veel gestelde vragen, door de betreffende vraag aan te klikken. Achter de meeste antwoorden zit ook een uitgebreid artikel waarin meer toelichting wordt gegeven op het antwoord. Deze vind je door op 'Lees meer' te klikken onderaan het antwoord.

Hoe gebruik ik handig de zoekresultatenpagina?

Zoals hierboven beschreven zijn er verschillende wegen om op een zoekresultatenpagina te komen:

  1. De zoekbalk;
  2. Themapagina's;
  3. Uitgelichte artikelen;
  4. Je kunt ook bij de zoekresultatenpagina komen door met je muis over het woord 'Kennisbank', in het menu bovenaan elke pagina, heen te gaan en daarna te klikken op "alle artikelen". Als je via deze laatste route terecht komt op de zoekresultatenpagina zie je alle artikelen uit de kennisbank.

Als je via route 1 (de zoekbalk) bij een zoekresultatenpagina komt, krijg je een pagina met alle onderdelen van de kennisbank; artikelen, vraag&antwoord en webpagina's. Als je via routes 2, 3 en 4 komt zie je alleen zoekresultaten van artikelen en niet van andere items. Overigens vind je onderaan zo een zoekresultatenpagina wel de kaartenbak met vraag&antwoord-kaarten, maar deze zijn niet gerelateerd aan je zoekopdracht.

Hoe gebruik ik filters?

Je kunt filters gebruiken om jouw zoekresultaten verder te verfijnen. Deze vind je bovenaan jouw zoekresultatenpagina.

Je kunt klikken op een van de vier blokken waarmee een kleine lijst met filteropties uitklapt. Deze kun je met behulp van de vinkjes aan of uit zetten. Als er binnen een van de vier blokken een filter aan staat is dat blok ingekleurd, zodat je goed kunt zien dat je resultaten gefilterd zijn.

Het is ook mogelijk om alle filteropties overzichtelijk onder elkaar te zetten in plaats van de vier blokken met uitklaplijstjes. Deze mogelijkheid krijg je als klikt op dit symbool helemaal rechts naast de filterblokken.

Mocht je met behulp van de filters nog steeds een te grote lijst aan resultaten krijgen kun je daar bovenop ook nog een zoekwoord invoeren in de zoekbalk om de resultaten nog verder te verfijnen.

Via route 1 zijn er andere filteropties mogelijk, omdat er dan niet alleen artikelen zichtbaar zijn, maar ook andere items uit de kennisbank. Vink je daar "Artikelen" aan als filteroptie, dan krijg je automatisch de filteropties die passen bij de artikelen.

Via route 2 zijn er al enkele filters aangezet als je op de zoekresultatenpagina komt (de betreffende blokken zijn dan ook gekleurd). Hierdoor passen de getoonde artikelen precies bij het onderwerp van de themapagina waar je vandaan komt

Via route 3 en 4 zie je gewoon alle artikelen uit de kennisbank en kun je zelf filteropties aanzetten of zoekwoorden invullen om de resultaten verder te verfijnen.

Over het Onderwijsloket