Wat is de universitaire pabo?

De universitaire pabo

In 2008 startte de eerste lichting studenten aan de universitaire pabo. Deze lerarenopleiding staat ook wel bekend als de academische lerarenopleiding primair onderwijs (alpo), universitaire lerarenopleiding basisonderwijs of academische pabo en is opgericht met als doel om meer academisch geschoolde leerkrachten op te leiden voor het basisonderwijs. Wat de universitaire pabo is, welke diploma’s je daarmee kunt behalen en welke academische opleidingsmogelijkheden er zijn naast de universitaire pabo, lees je in dit artikel.

Wat is de universitaire pabo?

De universitaire pabo’s zijn samenwerkingsverbanden van een universiteit en een of meerdere hogescholen. Om toegelaten te worden tot een universitaire pabo heb je minimaal een vwo-diploma nodig. Vervolgens doorloop je een vierjarig, geïntegreerd programma dat jou, naast je wo-bachelor, opleidt tot leerkracht voor het primair onderwijs. Er zijn zes universitaire pabo’s in Nederland die zijn verenigd in het netwerk van Universitaire Pabo’s Nederland (UniPa).

Twee diploma's: het dubbele-bachelormodel

Je volgt met deze lerarenopleiding twee opleidingen: het pabo-programma aan een hogeschool en de wo-bachelor Onderwijswetenschappen of de wo-bachelor Pedagogische Wetenschappen aan een universiteit. De koppeling tussen theorie en praktijk en veel aandacht voor onderzoek staan hierbij centraal. Je krijgt na afronding van de opleiding twee diploma’s: een hbo-diploma Leerkracht Basisonderwijs en een universitair bachelordiploma Onderwijswetenschappen of Pedagogische Wetenschappen. Het wo-diploma geeft je rechtstreeks toegang tot een wo-master Onderwijswetenschappen of Pedagogische Wetenschappen.

 

Naam opleiding 

Hogeschool 

Universiteit 

Duur

Diploma's 

Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs Nijmegen (ALPO Nijmegen) Hogeschool Arnhem & Nijmegen Radboud Universiteit Nijmegen 4 jaar Bachelor of Education (hbo) en Bachelor of Science Pedagogische Wetenschappen (wo)
Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs Utrecht (ALPO Utrecht) Hogeschool Utrecht Universiteit Utrecht 4 jaar Bachelor of Education (hbo) en Bachelor of Science Onderwijswetenschappen (wo)
Academische Pabo Leiden Hogeschool Leiden Universiteit Leiden 4 jaar Bachelor of Education (hbo) en Bachelor of Science Pedagogische Wetenschappen (wo)
Universitaire Pabo van Amsterdam (UPvA) Hogeschool van Amsterdam Universiteit van Amsterdam 4 jaar Bachelor of Education (hbo) en Bachelor of Science Pedagogische Wetenschappen (wo)
Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs (AOLB Groningen) NHL/Stenden en Hanzehogeschool Rijksuniversiteit Groningen 4 jaar Bachelor of Education (hbo) en Bachelor of Science Pedagogische Wetenschappen (wo)
Universitaire Pabo Amsterdam/Zwolle Hogeschool Windesheim Hogeschool Viaa Hogeschool iPabo Vrije Universiteit Amsterdam 4 jaar Bachelor of Education (hbo) en Bachelor of Science Pedagogische Wetenschappen (wo)

Andere academische opleidingsmogelijkheden

We spreken officieel alleen over een academische lerarenopleiding primair onderwijs (alpo), universitaire lerarenopleiding basisonderwijs of academische lerarenopleiding als het een van de zes combinatie-opleidingen uit het UniPa-netwerk is. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden om een academische component aan je opleiding tot docent in het primair onderwijs toe te voegen. Die hebben we hieronder voor je verzameld.

Variant I: het ingedaalde-mastermodel

Voor deze variant geldt dat er voor hbo-studenten mogelijkheden zijn om al tijdens hun hbo-opleiding aan een schakeltraject te beginnen.

 

Hogeschool

Universiteit

Duur

Diploma's 

Hogeschool Rotterdam

Erasmus Universiteit

4 + 1 jaar

Bachelor of Education (hbo)
en Master Pedagogy and Education (wo)

Iselinge Hogeschool

Open Universiteit

4 + 1 jaar

Bachelor of Education
incl. 8 certificaten Open Universiteit (pre-master), doorstroom naar
Master Onderwijswetenschappen (wo)
op de Open Universiteit

De Nieuwste Pabo Open Universiteit 4 + 1 jaar Bachelor of Education
incl. 8 certificaten Open Universiteit (pre-master), doorstroom naar
Master Onderwijswetenschappen (wo)
op de Open Universiteit
 
Hogeschool de Kempel Open Universiteit 4 + 1 jaar Bachelor of Education
incl. 8 certificaten Open Universiteit (pre-master), doorstroom naar
Master Onderwijswetenschappen (wo)
op de Open Universiteit

Variant II: het bachelor-mastermodel

Deze tweede variant is erop gericht om in vier jaar je hbo-bachelor met lesbevoegdheid voor het primair onderwijs en je wo-master te halen.

Hogeschool Universiteit Duur Diploma's
Fontys Tilburg University 4 jaar Bachelor of Education (hbo) + Master of Arts (wo) in het domein: Communicatie, Kunst en Cultuur

Variant III: één wo-bachelor

Er is nog een laatste opleidingsvariant die we graag willen noemen: de Radboud Universiteit in Nijmegen is de enige universiteit in Nederland waar je op universitair niveau een lesbevoegdheid voor het primair onderwijs kunt halen. Je kiest dan voor de universitaire bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen Primair Onderwijs (PWPO). Deze voltijdopleiding duurt drie jaar, waarna je één diploma krijgt: een Bachelor of Science Pedagogische Wetenschappen inclusief een lesbevoegdheid voor het primair onderwijs. 

Hogeschool Universiteit Duur Diploma's
n.v.t. Radboud Universiteit 3 jaar Wo-bachelor Pedagogische Wetenschappen Primair Onderwijs

Wil je meer weten over deze universitaire bacheloropleiding? Klik hier voor informatie over de PWPO opleiding van de Radboud Universiteit.

Meer weten?

Wil je meer weten over de positie van de academische leraar in het primair onderwijs? Lees dan ervaringen van studenten, docenten en schoolleiders in de publicatie van het Platform Samen Opleiden en Professionaliseren of kijk op de website van de Beroepsvereniging Academici Basisonderwijs.

Samenvatting

De universitaire pabo is opgericht met als doel om meer academisch geschoolde leerkrachten op te leiden voor het basisonderwijs. Om toegelaten te worden tot een universitaire pabo heb je minimaal een vwo-diploma nodig. Je volgt met deze lerarenopleiding twee opleidingen: het pabo-programma aan een hogeschool en de wo-bachelor Onderwijswetenschappen of de wo-bachelor Pedagogische Wetenschappen aan een universiteit. Als je de opleiding hebt afgerond, krijg je dan ook twee diploma’s: een hbo-diploma Leerkracht Basisonderwijs en een universitair bachelordiploma Onderwijswetenschappen of Pedagogische Wetenschappen.

Daarnaast zijn er nog drie andere mogelijkheden om een academische component aan je opleiding tot docent in het primair onderwijs toe te voegen: het ingedaalde-mastermodel waar hbo-studenten al tijdens hun hbo-opleiding aan een schakeltraject kunnen beginnen, het bachelor-mastermodel dat erop gericht is om in vier jaar je hbo-bachelor met lesbevoegdheid voor het primair onderwijs en je wo-master te halen, en tot slot kun je in Nijmegen aan de Radboud Universiteit op universitair niveau een lesbevoegdheid voor het primair onderwijs halen.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket