Wat is het verschil tussen een voltijd- en een deeltijdopleiding?

In het kort

Bij een voltijdopleiding heb je meer contacturen dan bij een deeltijdopleiding. Bij een deeltijdopleiding heb je gemiddeld één dag of twee avonden per week contacturen en één dag stage.

Wat is het verschil tussen een voltijd- en een deeltijdopleiding?

Overweeg je om je via een bachelor- of masteropleiding te laten omscholen tot leraar? De meeste lerarenopleidingen kun je zowel in voltijd als in deeltijd volgen. In dit artikel lees je wat je van deze varianten kunt verwachten en wat de verschillen zijn.

Wat is een voltijdopleiding?

Een studie in voltijd houdt in dat je ongeveer 40 uur per week bezig bent met je opleiding. Deze uren worden onderverdeeld in contacturen, waarbij je op de opleiding aanwezig moet zijn, praktijkuren, voor eventuele stages die je moet lopen, en zelfstudie. Hoe deze verdeling er precies uitziet, hangt af van welke opleiding je volgt en aan welke onderwijsinstelling je studeert. Je kunt ervan uitgaan dat je de meeste dagen van de week contacturen zult hebben.

Wat is een deeltijdopleiding?

Bij een studie in deeltijd leer je dezelfde dingen als in een voltijdopleiding, maar de uren zijn anders verdeeld. Bij de deeltijdvariant heb je veel minder contacturen en de contacturen die je hebt vallen meestal op één dag of twee avonden per week. Omdat je vaak wel dezelfde dingen moet leren als in een voltijdstudie, zul je meer uren bezig zijn met zelfstudie. Je zult dus zelf meer moeten leren in je eigen tijd uit boeken en literatuur, en relatief minder colleges volgen. Ook bij een deeltijdopleiding loop je stages als dat nodig is. Bij de meeste lerarenopleidingen is dit één dag per week.

Hoelang ben ik bezig met een voltijd- of deeltijdopleiding?

Een hbo-bacheloropleiding in voltijd duurt in principe vier jaar. Een universitaire master duurt één of twee jaar in voltijd, afhankelijk van welke master je volgt.

 

Een hbo-bacheloropleiding in deeltijd duurt in principe vier jaar. Het is dus niet zo dat je twee keer zo lang over de opleiding doet in deeltijd op een hogeschool, want je volgt hetzelfde programma in een andere vorm.

Als je een universitaire master in deeltijd volgt, is het vaak wel zo dat je er twee keer zo lang over doet. Dit komt doordat je hier wel het programma uitspreidt over de tijd. Een eenjarige voltijdmaster duurt dan dus twee jaar en een tweejarige voltijdmaster duurt vier jaar in deeltijd.

Kan ik een opleiding combineren met werk?

Over het algemeen is een deeltijdstudie makkelijker te combineren met een (parttime) baan dan een voltijdopleiding. Zeker als opleiding ’s avonds en/of online gegeven wordt, kun je er beter iets naast doen. Deze variant is dan ook vaak de route die voor een overstapper het best uitkomt. Het vergt wel goede planningsvaardigheden om te zorgen dat je bij zowel je werk als je opleiding goed op schema blijft.

 

Omdat je meer contacturen hebt bij een voltijdopleiding, kun je de tijd die je overhoudt minder flexibel indelen en is het hierbij vaak lastiger om ernaast te werken. Een (bij)baan met een kleine aanstelling kan eventueel wel.

Is de doelgroep voor een voltijdopleiding anders dan voor een deeltijdopleiding?

Over het algemeen gaan studenten die net van de middelbare school komen en voor het eerst studeren, een voltijd studie doen. De studenten in deze opleiding zijn daarom vaak wat jonger. Aan een deeltijdopleiding studeren vaak mensen die hun opleiding met een baan en/of druk gezinsleven willen combineren, en die zijn daarom vaak wat ouder. Sommigen van hen zullen ook al (een) eerdere studie(s) hebben afgerond. Maar iedereen is welkom bij zowel de voltijd- als deeltijdvariant.

Als je twijfelt over welke variant het best bij jou past, kun je bijvoorbeeld een keer een dag(deel) proefstuderen op de opleiding en de verschillende varianten op die manier uitproberen. Hierover vind je meer informatie bij de opleiding zelf. Alle lerarenopleidingen staan in onze onderwijsnavigator.

Kan ik voor beide varianten studiefinanciering krijgen?

Nee, alleen met een voltijdstudie kun je studiefinanciering aanvragen. Als je een deeltijdstudie volgt, heb je geen recht op deze regeling. Er zijn wel andere subsidies en tegemoetkomingen waar je eventueel aanspraak op kunt maken. Een overzicht daarvan vind je in dit artikel.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket