Routes naar het leraarschap
Wat zijn de mogelijke routes om leraar te worden in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs of mbo? Ontdek jouw route naar het leraarschap!
Welke route om leraar te worden past bij mij?
Je weet het zeker: jij wilt het onderwijs in. Je kan niet wachten om met deze jonge (of iets oudere) doelgroep aan de slag te gaan en om iedere dag kennis en vaardigheden met je leerlingen te delen. Maar waar begin je? Hoe weet je welke route om leraar te worden het beste past bij jouw achtergrond en situatie?
Over het algemeen zijn er drie hoofdroutes te onderscheiden: een lerarenopleiding in voltijd, een lerarenopleiding in (flexibele) deeltijd en een zij-instroomtraject. Hieronder vind je alle routes naar het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs en kennisbankartikelen die je helpen te ontdekken welke route het beste bij je past.
Alle routes in beeld
Ben je benieuwd naar welke routes naar het onderwijs jij kunt nemen? Beantwoord in de Routetool vier vragen over jouw achtergrond en voorkeuren voor een overzicht van al jouw opties.
- Hoe word ik leerkracht op een basisschool?
- Hoe kan ik zij-instromen als leraar in het basisonderwijs?
- Wat is de universitaire pabo?
- Is er een academisch zij-instroomtraject om leraar in het primair onderwijs te worden?
- Met welke masteropleidingen kan ik een bevoegdheid voor het primair onderwijs halen?
Routes naar het leraarschap in het basisonderwijs
Om les te kunnen geven in het basisonderwijs heb je een lesbevoegdheid nodig. Deze behaal je meestal op een pabo (hbo), maar er zijn ook routes waarbij je je bevoegdheid behaalt op een universiteit, in combinatie met een universitaire bachelor. Je kunt een voltijd- of deeltijdopleiding volgen aan een pabo, eventueel met een versneld of verkort traject. Als je al een hbo-diploma op zak hebt, kun je ook in aanmerking komen voor een zij-instroomtraject. Lees hierover meer in onze kennisbank.
Routes naar het leraarschap in het voortgezet onderwijs
Om les te kunnen geven in het voortgezet onderwijs heb je een eerste- of tweedegraads lesbevoegdheid nodig. Het verschil in deze lesbevoegdheden zit hem in de klassen waar je dan les aan mag geven: met een eerstegraads bevoegdheid mag je namelijk ook lesgeven in de bovenbouw van de havo en het vwo. Een lerarenopleiding kun je volgen in voltijd of deeltijd op een hogeschool of universiteit. Ook kun je via een zij-instroomtraject je bevoegdheid halen. Lees hierover meer in onze kennisbank.
Routes naar het docentschap in het mbo
In het mbo kun je voor de generieke vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen, als docent aan de slag met een eerste- of tweedegraads bevoegdheid voor een bepaald schoolvak. Met diezelfde bevoegdheid kun je dat schoolvak ook geven in het voortgezet onderwijs.
Je kunt je eerste- of tweedegraads bevoegdheid ook halen via een zij-instroomtraject. Voor het mbo is er bovendien een speciaal zij-instroomtraject ontwikkeld om de instroom van toekomstige docenten uit het werkveld te stimuleren: het PDG-traject. Lees hierover meer in onze kennisbank.