Zij-instromen in het voortgezet onderwijs: Dineke

Zij-instromen in het voortgezet onderwijs: Dineke

Dineke Leeuwis (49) was niet meer gelukkig in haar werk en miste de ambitie om daarin door te groeien. Ze wilde meer met taal bezig kunnen zijn en haar studie journalistiek en algemene letteren inzetten bij een nieuwe carrière. Ze besloot om docent Nederlands te worden in het voortgezet onderwijs. Ze staat als zij-instromer voor de klas in Nieuwegein en volgt daarnaast een tweedegraads lerarenopleiding.

Hoe zag jouw overstap naar het onderwijs eruit?

Ik heb ervoor gekozen om via een zij-instroomtraject de overstap naar het voortgezet onderwijs te maken voor het vak Nederlands, als tweedegraads docent. Hiervoor heb ik zelf veel scholen benaderd. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen op het Oosterlicht College in Nieuwegein. Hier geef ik nu drie dagen in de week les (0,5 fte).

Hoe zag je oriëntatie op jouw overstap eruit?

Er zijn verschillende dingen die vooraf zijn gegaan aan mijn overstap. Een goede vriendin van mij werkt in het onderwijs als eerstegraads docent aardrijkskunde. Deze bevoegdheid heeft ze via het zij-instroomtraject behaald. Hierdoor wist ik al enigszins wat het traject inhield en hoe zij het had ervaren. Het is zo uniek dat je deze overstap naar het onderwijs kunt maken via zo’n zij-instroomtraject.

Verder heb ik natuurlijk op internet gezocht naar meer informatie. Zo ben ik dan ook bij de website van het Onderwijsloket terecht gekomen. Ook online las ik veel over ervaringen van anderen en ik ben op zoek gegaan naar meeloopmogelijkheden bij scholen. Mijn voorkeur ging uit naar het voortgezet onderwijs, maar ik wilde eerst iets beter kennismaken met deze sector. Daarom heb ik ook meegelopen op verschillende scholen, waaronder het Oosterlicht College, waar ik nu werk.

Waarom heb je gekozen voor een baan in het onderwijs?

Bij mij speelde de gedachte al ongeveer drie jaar. Ik vond mijn oude werk niet meer leuk, omdat er te weinig uitdaging was en het werk te eenzijdig was. Ik had zelf geen ambitie om door te groeien richting management, dus ik wilde iets anders. Het liefste wilde ik weer met taal aan de slag en had behoefte om meer sociale interactie te hebben in mijn werk. Ik heb bovendien een afgeronde opleiding journalistiek en daarnaast algemene letteren gestudeerd. De liefde voor de Nederlandse taal was er dus al, en waar kun je daar nu meer mee doen dan in het onderwijs als docent Nederlands? Bovendien trok het voortgezet onderwijs mij altijd meer dan het po en mbo: ik vind deze doelgroep heel leuk (als moeder van twee pubers) en ik vind het leuk dat je niet iedere dag dezelfde klas voor je neus hebt.

Hoe zijn de eerste weken als docent voor je geweest?

Heel druk, en ik verwacht dat dit voorlopig wel zo gaat blijven. Het is belangrijk om te weten dat je bij het zij-instroomtraject direct zelfstandig voor de klas staat. Ik ben, wat dat betreft, echt van de hoge duikplank afgesprongen. Natuurlijk krijg ik ook begeleiding van collega’s met tips en handvatten en ik ken best veel mensen die de overstap hebben gemaakt, maar het is toch heel anders als je het zelf gaat doen. Er komt gewoon veel op je af, zoals lessen voorbereiden, overleggen, begeleiding en ga zo maar door. Los van alles wat bij het lesgeven komt kijken, heb je ook nog de praktische vragen zoals ‘Hoe werkt Magister?’ en ‘Wat doe ik met leerlingen die een toets gemist hebben?’. 

Daarnaast ben ik natuurlijk ook in opleiding. Voordat ik in februari 2021 mag beginnen aan de opleiding moet ik eerst een geschiktheidsonderzoek doorlopen. Hiervoor moet ik allerlei dingen aanleveren en er komt ook een assessor van de opleiding bij mij in de klas kijken. Ik ben nu al druk met de voorbereidingen hiervoor, terwijl mijn andere taken gewoon doorlopen.

Hoe heeft het Onderwijsloket je geholpen?

Het Onderwijsloket heeft mij in meerdere opzichten geholpen tijdens mijn oriëntatie. Zo hielpen de adviseurs mij om de verschillen tussen een zij-instroomtraject in het voortgezet onderwijs en zij-instromen in het mbo in kaart te brengen. Hierdoor werd het voor mij duidelijker uit welke opties ik kon kiezen. Verder heeft het Onderwijsloket mij ook geholpen om me verder te oriënteren in de regio, via Utrecht Leert.

Daarnaast vertelden de adviseurs van het Onderwijsloket me dat ik ook op vacatures kon reageren waar niet expliciet naar zij-instromers werd gevraagd en dat in het onderwijs open sollicitaties ook gebruikelijk zijn. Verder gaven ze aan dat het belangrijk was om in je sollicitatiebrief al duidelijk te maken dat je graag je bevoegdheid wil halen via het zij-instroomtraject. Zo weet een school goed waarom jij solliciteert zonder dat je al de juiste bevoegdheid hebt. Mede dankzij deze tips heb ik succesvol gesolliciteerd en uiteindelijk mijn zij-instroomplek gevonden bij het Oosterlicht College.

De gouden tips van Dineke

Maak contact met scholen bij jou in de buurt. Loop daar een aantal keer mee en doe dit het liefst op verschillende scholen, zodat je een goed beeld krijgt van de sfeer en het team.

Daarnaast is het goed om in gesprek te gaan met mensen die ook de overstap hebben gemaakt. Waar liepen zij tegenaan? Welke dingen moet je van tevoren al regelen? Deze praktische dingen zijn handig om al vooraf te weten.

Als laatste is het belangrijk om genoeg informatie te verzamelen over hoe een overstap er voor jou uit kan zien. Dit kan door online op zoek te gaan naar informatie of door deel te nemen aan oriëntatieactiviteiten.

Dit artikel is geschreven door

Over het Onderwijsloket